Čo vaše vlasy skutočne potrebujú?

 

Starostlivosť o vlasy nie je univerzálna pre všetkých. Vlasy sú neuveriteľne osobné a to, čo funguje pre jedného človeka, nemusí nevyhnutne fungovať pre iného. Možno získate indície o tom, čo funguje pre vaše vlasy od členov rodiny alebo ľudí rovnakej vekovej skupiny či etnicity, ale nakoniec odborníci hovoria, že by ste mali experimentovať, aby ste zistili, ako často vaše vlasy potrebujú starostlivosť a aké produkty pre vás fungujú.


Význam vlasov

Vlasy sú znakom krásy, hrdosti, zdravia a dokonca aj politických presvedčení. Dnes sú vlasy kľúčovou súčasťou našej identity a vždy boli súčasťou toho, čo nás robí ľuďmi. V súčasnosti používame vlasy ako formu seba vyjadrenia a posilnenia. Existujú rôzne vzory kučeravosti, poréznosti a hrúbky vlasov.
Vlasy  sa líšia medzi jednotlivcami, pričom veľkú úlohu hrajú genetika a etnický pôvod.

Znaky zdravých vlasov

Pojem "zdravé vlasy" je trochu zložitý a nie je ľahké ho definovať. Hustota, dĺžka, lesk a pevnosť sú znaky zdravých vlasov. Okrem nadmerného vypadávania môžu byť ďalšie znaky zlej kvality vlasov tenké vlasy s viditeľnou pokožkou hlavy, matné vlasy a poškodené vlasy s rozštiepenými koncami. S vekom folikuly produkujú menej melanínu, čo spôsobuje, že vlasy sú svetlejšie, až kým nie sú biele. Vypadávanie vlasov sa zvyšuje a rast sa spomaľuje a pramene sa stávajú tenšími. S rastúcou krehkosťou môžu byť vlasy citlivejšie na environmentálne faktory, ako je vietor, UV žiarenie, vlhkosť a určité chemikálie.



 Čo vaše vlasy skutočne potrebujú?

Možno vás prekvapí, že vlasy v skutočnosti nepotrebujú nič špeciálne, hoci pravidelné umývanie je dôležité. Umývanie robí viac než len čistenie. Pomáha vlasom zbaviť sa mŕtvych vlasov, čo môže stimulovať nový rast.




Výber správnych produktov

Starostlivosť o vlasy je rastúcim priemyslom, ktorý má hodnotu miliárd.

   Zatiaľ čo nespočetné produkty sa prezentujú ako podporujúce rast vlasov, môže byť ťažké zistiť, čo vaše vlasy skutočne potrebujú. Možno ste počuli, že niektorým ťažko vysloviteľným chemikáliám by ste sa mali vyhnúť pri používaní na vlasy. Ako väčšina odborných odporúčaní, nie je to univerzálne pre všetkých.

    Mnohé šampóny používajú sodium lauryl sulfate, silný čistiaci prostriedok. Zatiaľ čo   ľudia s jemnými vlasmi môžu mať prospech zo šampónov so sulfátmi, bez nich môžu vlasy   vyzerať ploché a matné, ich tvrdosť môže vlasy vysušiť.

     Šampóny bez sulfátov sú ideálne pre ľudí s kučeravými vlasmi alebo tých, ktorí si farbia vlasy, pretože sulfáty spôsobujú rýchlejšie vyblednutie farby.

         Parabény sa niekedy pridávajú, aby zabránili rastu škodlivých baktérií a plesní.
Sú všeobecne v poriadku, pokiaľ osoba nie je citlivá a nemá alergiu.
To isté platí pre vône – môžu byť v poriadku, ale pre niektorých môžu byť dráždivé.

     Varujeme ale pred formaldehydom, pretože môže spôsobiť podráždenie a je tiež klasifikovaný ako karcinogén.  Biotín je bežný prídavok do produktov na vlasy, ale nie je taký dôležitý pre zdravie vlasov.

 

 

Takže ak môžeme zhrnúť, vlasy potrebujú správne umývanie a výživu vlasovej pokožky. Vyberajte si šampóny podľa vašej osobnej potreby. Univerzálne sú bylinné šampóny na vlasy, ktoré obsahujú kvalitné extrakty, ktoré sú prospešné pre každý vlas.

Okrem vedy sa spoliehajte aj na tradície. Vyberajte kvalitné šampóny, ktoré obsahujú aj aktívne zložky, ktoré poznáme od svojich rodičov a prarodičov. Čím menej aktívnych zložiek, tým je pravdepodobnejšie, že sú obsiahnuté vo väčšom množstve a budú účinkovať aj na korienky vlasov. Účinné zložky ako sú propolis, kaolín, extrakty z bylín (žihľava, kamilka, pagaštan konský), minerály (horčík, síra, zinok) a stimulátory krvného obehu vo vlasovej pokožke (chinín a kofeín) sú základom našich šampónov a základom zdravých a rastúcich vlasov.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz