Zbavte sa mastných lupín: Sprievodca starostlivosťou a výberom produktov

Lupiny, známe aj ako seboroická dermatitída alebo pityriáza, sú bežným stavom pokožky hlavy, ktorý sa prejavuje nadmerným olupovaním kože. Tento jav je  spôsobený viacerými faktormi, ktoré môžu :

Biologické faktory

  • Malassezia furfur:
    Hlavným biologickým činiteľom je prítomnosť kvasinky rodu Malassezia, konkrétne Malassezia furfur. Táto kvasinka je bežnou súčasťou mikroflóry ľudskej pokožky, avšak u niektorých ľudí sa môže premnožiť.
     Malassezia sa živí lipidmi (tukmi) na povrchu pokožky, pričom produkuje vedľajšie produkty, ktoré môžu dráždiť pokožku a spôsobovať zápal a rýchlejšie odlučovanie buniek kože.

  • Sebum:
     Sebum je olejovitá látka produkovaná mazovými žľazami, ktorá prirodzene hydratuje pokožku. Nadmerná produkcia seba môže podporovať rast Malassezie a zvyšovať riziko lupín.
    Produkcia seba je regulovaná hormónmi, a preto hormonálne zmeny, ako je puberta alebo stres, môžu ovplyvniť tvorbu lupín.

Genetické faktory

  • Dedičnosť:
    • Lupiny môžu byť čiastočne dedičné, čo znamená, že ak majú lupiny vaši rodičia, je vyššia pravdepodobnosť, že ich budete mať aj vy.

Environmentálne faktory

1. Klimatické podmienky:

  • Zima: Chladné, suché počasie môže vysušiť pokožku hlavy, čo môže prispieť k tvorbe lupín.
  • Teplo a vlhkosť: Na druhej strane, teplé a vlhké prostredie môže podporovať rast kvasiniek Malassezia.

 

 2. Hygiena a kozmetika:

    • Nedostatočné umývanie vlasov: Ak si vlasy neumývate dostatočne často, môže sa na pokožke hromadiť olej a odumreté bunky, čo vytvára priaznivé podmienky pre Malasseziu.
    • Používanie nevhodných produktov: Niektoré šampóny alebo vlasové produkty môžu dráždiť pokožku hlavy a zhoršovať stav lupín.

Životný štýl
Stres môže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu a imunitnú reakciu, čo môže viesť k zhoršeniu lupín.
Strava Nedostatok určitých živín, ako sú vitamíny skupiny B, zinok a omega-3 mastné kyseliny, môže prispieť k tvorbe lupín.

 

Čo Vám odporúčame

  • Pravidelné umývanie vlasov. Používanie šampónov určených pre mastné vlasy môže pomôcť znížiť prebytočný maz a udržať pokožku hlavy čistú.
  • Vyhýbanie sa mastným prípravkom, ktoré môžu zhoršiť stav.
  • Zdravá strava a zníženie stresu môžu pomôcť regulovať hormonálnu rovnováhu a produkciu mazu.~

 

 Lupiny sú prevažne problémom s imunitou a obranyschopnosťou vlasovej pokožky. Udržiavanie vlasovej pokožky čistou a pravidelné používanie šampónov proti masteniu vlasov je prospešné v boji a prevencii proti lupinám. Presne ktorý šampón zvoliť, môžete prečítať ďalej.

 

Ktorý šampón Milva vybrať na mastné lupiny?

 

1. Pri psoriáze, seborei, ťažkých mastných lupinách a podráždenej pokožke. 

Šampón obsahujúci borovicový decht je účinný pri liečbe lupín a iných stavov pokožky hlavy, ako je seboroická dermatitída a psoriáza, z niekoľkých dôvodov:

Keratolytické vlastnosti (Odstraňovanie odumretých buniek)

  • Podobne ako kyselina salicylová, borovicový decht má keratolytické vlastnosti, ktoré pomáhajú rozkladať a odstraňovať odumreté kožné bunky. To vedie k zníženiu šupinatosti a tvorby lupín.

Protizápalové vlastnosti:

  • Borovicový decht má protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal a podráždenie pokožky hlavy spojené s lupinami a inými kožnými stavmi.

Antimikrobiálne vlastnosti

  • Borovicový decht má aj antimikrobiálne účinky, ktoré môžu pomôcť kontrolovať rast mikroorganizmov, vrátane kvasiniek rodu Malassezia, ktoré sú často spojené s tvorbou lupín.

Znižovanie svrbenia

  • Borovicový decht môže pomôcť zmierniť svrbenie pokožky hlavy, čo je bežný príznak lupín a seboroickej dermatitídy. Znížením svrbenia sa znižuje potreba škrabania, čím sa minimalizuje riziko mechanického poškodenia pokožky hlavy.

Hojivé vlastnosti

    • Borovicový decht môže podporiť hojenie pokožky tým, že zlepšuje stav pokožky a podporuje obnovu kožných buniek. To je obzvlášť užitočné pri chronických stavoch, ako je psoriáza, kde je pokožka často poškodená.
.
.
.
.

 

 

2. Pri mastných, ťažkých lupinách spojených s vypadávaním vlasov 

Milva šampón chinín a kyselina salicylová proti lupinám
je určený na boj proti lupinám.
Lupiny samotné nie sú priamo zodpovedné za vypadávanie vlasov. Avšak, v niektorých prípadoch môže byť spojenie medzi lupinami a vypadávaním vlasov, hoci nepriamo.  

  • Lupiny, najmä keď sú spôsobené seboroickou dermatitídou, môžu viesť k zápalu pokožky hlavy. Chronický zápal môže poškodiť vlasové folikuly a oslabiť korienky vlasov, čo môže viesť k ich vypadávaniu.
  • Pri svrbení spojenom s lupinami si ľudia často škrabú pokožku hlavy. Toto mechanické poškodenie môže oslabiť vlasové folikuly a spôsobiť ich vypadávanie.


Kyselina salicylová je účinná zložka v mnohých šampónoch a liečivých prípravkoch proti lupinám. Jej účinnosť pri liečbe lupín vychádza z niekoľkých jej vlastností a mechanizmov účinku. Tu je podrobný prehľad dôvodov, prečo je kyselina salicylová vhodná proti lupinám:

Keratolytické vlastnosti

  • Kyselina salicylová je keratolytická látka, čo znamená, že pomáha rozkladať keratín – bielkovinu, ktorá tvorí vonkajšiu vrstvu pokožky. To vedie k uvoľňovaniu a odstraňovaniu odumretých kožných buniek, ktoré tvoria lupiny.

  • Rozkladaním keratínu kyselina salicylová pomáha znižovať tvorbu šupín a šupinatosti pokožky hlavy, čo je charakteristický príznak lupín.

Protizápalové vlastnosti

  • Kyselina salicylová má mierne protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal a podráždenie pokožky hlavy spojené s lupinami.

Antimikrobiálne vlastnosti

  • Kyselina salicylová má aj antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť kontrolovať rast niektorých mikroorganizmov, vrátane kvasiniek rodu Malassezia, ktoré sú často spojené s tvorbou lupín.

Penetrácia a účinnosť

  • Kyselina salicylová má schopnosť preniknúť do vrchných vrstiev pokožky, čo jej umožňuje efektívne pôsobiť na odumreté bunky a zmierňovať šupinatenie.
  • Používanie kyseliny salicylovej môže zlepšiť penetráciu a účinnosť iných liečivých látok v šampónoch proti lupinám, ako sú antifungálne zložky (napr. chinín).

Kyselina salicylová je všeobecne dobre tolerovaná, aj keď u niektorých ľudí s citlivou pokožkou môže spôsobiť mierne podráždenie. Preto je dôležité sledovať reakcie pokožky a prispôsobiť frekvenciu používania podľa potreby.

 

 

.
.
.
.

 

 

3. Pri silno mastiacej sa pokožke vlasov, seboree a vyčerpaných vlasoch

 Milva šampón Propolis

Propolis je prírodný produkt vyrábaný včelami zo živíc stromov a rastlín, ktorý má množstvo liečivých vlastností. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré vyživujú pokožku vlasov a podporujú jej zdravie, čo prispieva k zníženiu tvorby lupín.

Antimikrobiálne vlastnosti

  • Propolis má silné antimikrobiálne účinky, ktoré pomáhajú kontrolovať rast baktérií a kvasiniek, vrátane Malassezia furfur, ktorá je často spojená s tvorbou lupín. Týmto spôsobom pomáha znížiť infekciu a zápal na pokožke hlavy.

Protizápalové vlastnosti

  • Propolis obsahuje flavonoidy a iné zlúčeniny, ktoré majú protizápalové účinky. Tieto vlastnosti môžu pomôcť zmierniť zápal a podráždenie pokožky hlavy, ktoré sú častými sprievodnými príznakmi lupín.

Antioxidačné vlastnosti

  • Propolis je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Antioxidanty môžu podporiť zdravie pokožky hlavy a zlepšiť celkový stav pokožky.

Hojivé vlastnosti

  • Propolis má schopnosť podporovať hojenie a regeneráciu poškodených tkanív. Táto vlastnosť môže byť užitočná pri liečbe lupín, najmä ak je pokožka hlavy poškodená škrabaním alebo zápalom.

Hydratačné vlastnosti

  • Propolis má hydratačné vlastnosti, ktoré udržujú pokožku vlasov vlhkú a zabraňujú jej vysúšaniu. 

    Propolis je všeobecne dobre tolerovaný, aj keď u niektorých ľudí môže spôsobiť alergické reakcie. Preto je dôležité sledovať reakcie pokožky a prispôsobiť frekvenciu používania podľa potreby.
.
.
.
.

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz