Dobré vs. Zlé silikóny: Ako ovplyvňujú vaše vlasy?

Silikóny sú často diskutovanou zložkou v kozmetike na vlasy. Niektorí ich milujú, iní sa im radšej vyhýbajú.


Ale čo vlastne silikóny sú a prečo sú také kontroverzné?
V tomto článku sa pozrieme na to, aké silikóny existujú, aké sú ich výhody a nevýhody, a ako si vybrať tie správne pre svoje vlasy.

 

Čo sú silikóny?

Silikóny sú syntetické zlúčeniny, ktoré sa bežne používajú v kozmetických produktoch, najmä v šampónoch, kondicionéroch a stylingových výrobkoch. Ich úlohou je zlepšiť vzhľad a pocit vlasov, pridať lesk, hladkosť a ochranu pred teplom.

''Dobré'' silikóny

''Dobré'' silikóny sú tie, ktoré sa ľahko zmývajú a nezhromažďujú sa na vlasoch. Tieto silikóny vytvárajú ochranný film, ktorý udržiava vlhkosť vo vlasoch, čím ich robí hladkými a lesklými. Medzi najčastejšie používané dobré silikóny patria:

  • Dimethicone: Veľmi účinný pri dodávaní lesku a hladkosti. Ľahko sa zmýva a nezanecháva ťažký pocit na vlasoch. 
  • Cyclomethicone: Ľahký silikón, ktorý sa rýchlo odparuje a nezanecháva zvyšky. Ideálny pre jemné a tenké vlasy.

Tieto silikóny sú skvelými pomocníkmi, ak chcete, aby vaše vlasy vyzerali zdravo a upravene.

''Zlé'' silikóny

Na druhej strane, zlé silikóny sú tie, ktoré sa ťažko zmývajú a môžu sa hromadiť na vlasoch. Tieto silikóny môžu časom spôsobiť, že vlasy budú ťažké, matné a zaťažené. Medzi najčastejšie používané zlé silikóny patria:

  • Amodimethicone: Tento silikón sa ťažko zmýva a môže sa hromadiť na vlasoch, čo spôsobuje, že vlasy strácajú svoju prirodzenú vitalitu.
  • Trimethylsilylamodimethicone: Podobne ako amodimethicone, aj tento silikón sa ťažko odstraňuje a môže spôsobiť, že vlasy budú ťažké a matné.

Tieto silikóny môžu byť problémové, ak používate výrobky s nimi pravidelne, pretože môžu narušiť prirodzenú rovnováhu vlasov.

Ako si vybrať správne produkty?

Pri výbere vlasovej kozmetiky je dôležité čítať zloženie na etikete. Ak sa chcete vyhnúť zbytočnému zaťaženiu vlasov, hľadajte produkty s ľahkými a ľahko zmývateľnými silikónmi. Alebo ešte lepšie, zvoľte produkty bez silikónov, ktoré využívajú prírodné zložky na dosiahnutie rovnakých výsledkov.

Jedným z takýchto produktov je Milva – značka, ktorá neobsahuje žiadne syntetické látky ani silikóny. Milva ponúka čistú a prírodnú starostlivosť, ktorá vaše vlasy rozmazná a dodá im zdravý vzhľad bez kompromisov.

Silikóny vo vlasovej kozmetike môžu mať niekoľko negatívnych účinkov, ktoré sa môžu prejaviť pri dlhodobom používaní. 



 Prečo sú silikóny škodlivé pre vlasy:

  1. Hromadenie na vlasoch: Niektoré silikóny, najmä tie nerozpustné vo vode, sa môžu časom hromadiť na vlasoch. Toto hromadenie môže spôsobiť, že vlasy budú ťažké, matné a zaťažené. Prirodzený lesk a vitalita vlasov sa môžu stratiť.

  2. Upchávanie vlasových folikulov: Silikóny môžu upchávať vlasové folikuly, čo môže viesť k problémom s rastom vlasov a dokonca k vypadávaniu vlasov. Upchaté folikuly môžu tiež spôsobiť, že pokožka hlavy bude suchá a podráždená.

  3. Zníženie účinnosti ďalších produktov: Hromadenie silikónov na vlasoch môže znížiť účinnosť iných vlasových produktov, ako sú výživové masky alebo oleje. Tieto produkty nemôžu preniknúť do vlasového vlákna cez silikónovú bariéru, čo znamená, že vaše vlasy nemôžu získať potrebné živiny.

  4. Falošný pocit zdravia vlasov: Silikóny môžu vytvárať dočasný pocit hladkých a lesklých vlasov, čo môže byť klamlivé. Tento efekt je často len povrchový a nezodpovedá skutočnému zdraviu vlasov. V skutočnosti môžu byť vlasy pod silikónovým povlakom suché a poškodené.

  5. Ťažké odstránenie: Niektoré silikóny sú veľmi ťažko zmývateľné a môžu vyžadovať silnejšie čistiace prostriedky, ktoré môžu byť dráždivé pre pokožku hlavy a poškodzovať vlasy ešte viac.

  6. Závislosť na silikónoch: Vlasy, ktoré sú pravidelne vystavené silikónom, môžu postupne stratiť schopnosť obnovovať sa prirodzene. Môže to viesť k závislosti na produktoch so silikónmi na udržanie vzhľadu zdravých vlasov.

Ako sa vyhnúť negatívnym účinkom silikónov?

Ak sa chcete vyhnúť negatívnym účinkom silikónov, môžete skúsiť niekoľko krokov:

  • Čítajte zloženie: Hľadajte produkty, ktoré neobsahujú silikóny alebo obsahujú ľahko zmývateľné silikóny ako "dimethicone" alebo "cyclomethicone".
  • Používajte čistiace šampóny: Ak používate produkty so silikónmi, pravidelne používajte čistiaci šampón, ktorý odstráni nahromadené zvyšky.
  • Vyberajte prírodné produkty: Skúste používať prírodné vlasové produkty, ktoré neobsahujú syntetické látky ani silikóny. Značky ako Milva ponúkajú čistú a prírodnú starostlivosť o vlasy.

 

Silikóny v kozmetike na vlasy môžu byť skvelými pomocníkmi, ale aj tajnými sabotérmi. Dôležité je vedieť, ktoré silikóny sú pre vaše vlasy dobré a ktoré môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. Vyberajte si produkty múdro a vaše vlasy sa vám odvďačia krásou a zdravím. 💚

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz