Milva na Suché Lupiny: Ktoré Šampóny Vám Najlepšie Pomôžu?

 Suché lupiny sú častým problémom pokožky hlavy, ktorý sa prejavuje odlupovaním suchých, bielych šupiniek kože. Tieto šupinky môžu byť viditeľné na vlasoch,  ramenách alebo oblečení. Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa suché lupiny môžu objaviť:

Príčiny Suchých Lupín:

  1. Suchá pokožka hlavy: Nedostatok vlhkosti v pokožke hlavy, čo môže byť spôsobené chladným počasím alebo nízkou vlhkosťou vzduchu.
  2. Časté umývanie vlasov: Používanie agresívnych šampónov alebo časté umývanie vlasov môže odstrániť prirodzené oleje z pokožky hlavy.
  3. Kožné ochorenia: Napríklad atopický ekzém.
  4. Nesprávna strava: Nedostatok vitamínov a minerálov môže tiež prispieť k tvorbe suchých lupín.

 

 

Rozdiel medzi Suchými a Mastnými Lupinami: 

Mastné a suché lupiny sú dve rôzne formy lupín, ktoré sa líšia svojimi príčinami a prejavmi. Tu je prehľad hlavných rozdielov medzi nimi: 

Suché lupiny:

  • Vzhľad: Suché lupiny sú drobné, biele šupinky, ktoré sa ľahko odlupujú z pokožky hlavy a často padajú na ramená a oblečenie.
  • Príčiny:
    • Suchá pokožka hlavy: Nedostatok vlhkosti.
    • Časté umývanie vlasov: Odstraňovanie prirodzených olejov. 
    • Kožné ochorenia: Napríklad atopický ekzém.
  • Pocit: Pokožka hlavy môže byť suchá a svrbiaca.

Mastné lupiny:

  • Vzhľad: Mastné lupiny sú väčšie, žltkasté a mastné šupinky, ktoré sa držia pokožky hlavy a vlasov.
  • Príčiny:
    • Seboroická dermatitída: Zápalové ochorenie spôsobujúce nadmernú produkciu mazu.
    • Kvasinky Malassezia: Nadmerný rast mikroorganizmu.
    • Hormonálne zmeny: Ovplyvňujú produkciu mazu.
  • Pocit: Pokožka hlavy môže byť mastná a svrbivá, často s pocitom podráždenia alebo zápalu.

 

Tipy na Starostlivosť o Suché Lupiny:

  1. Vyhnite sa agresívnym šampónom: Používanie jemných, neparfumovaných šampónov môže pomôcť znížiť podráždenie pokožky hlavy.
  2. Umývajte vlasy vlažnou vodou: Príliš horúca voda môže pokožku hlavy vysušiť.
  3. Nečesajte vlasy agresívne: Jemné česanie pomáha predchádzať podráždeniu pokožky hlavy.

 

Ktoré Milva Šampóny sú Vhodné pre Suché Lupiny?

1. Pre citlivú, suchú pokožku hlavy, ktorá tvorí veľmi jemné (ako prach) lupiny hneď po umytí vlasov:

Milva šampón síra 200ml:

MSM, alebo metylsulfonylmetán, je organická zlúčenina síry, ktorá sa často používa v doplnkoch stravy na podporu zdravia kĺbov, kože, vlasov a nechtov. Pokiaľ ide o použitie MSM v šampónoch na liečbu suchých lupín, existuje niekoľko dôvodov, prečo by mohol byť prospešný:

    • Protizápalové vlastnosti: MSM má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť podráždenie a zápal pokožky hlavy.
    • Podpora hydratácie: MSM môže zlepšiť priepustnosť bunkových stien, čo môže pomôcť pri efektívnejšej hydratácii pokožky hlavy.
    • Stimulácia tvorby kolagénu: MSM podporuje produkciu kolagénu, ktorý je dôležitý pre zdravie pokožky a vlasov.
    • Antioxidanty: MSM obsahuje antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť pokožku hlavy pred poškodením voľnými radikálmi.
.
.
.

 

  

2. Pre vlasovú pokožku, ktorá tvorí suché lupiny intenzívne a dlhodobo, a lupiny sa vyskytujú skôr 2. a 3. deň po umytí vlasov:

Milva šampón zázvor 200ml:

Zázvor je známy svojimi mnohými prospešnými vlastnosťami pre pokožku a vlasy. Tu sú niektoré z dôvodov, prečo by šampón obsahujúci zázvorový extrakt mohol byť účinný pri liečbe suchých lupín:

  • Protizápalové vlastnosti: Zázvor má silné protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť zmierniť podráždenie a zápal pokožky hlavy.
  • Antimikrobiálne účinky: Zázvor má tiež antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v boji proti mikroorganizmom.
  • Stimulácia krvného obehu: Zázvor môže stimulovať krvný obeh v pokožke hlavy, čo môže podporiť zdravší rast vlasov.
  • Antioxidanty: Zázvor obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pokožku hlavy.
    .
    .

     

     

 3. Pre veľmi suchú, napnutú pokožku hlavy:

Milva hydratačný bylinný šampón šípka 200ml:

Šípkový šampón, ktorý obsahuje čistý šípkový olej a žiadne syntetické zložky, môže byť veľmi vhodný na suché lupiny. Šípkový olej, extrahovaný z plodov šípky, je známy svojimi mnohými prospešnými vlastnosťami pre pokožku a vlasy:

    • Hydratácia: Šípkový olej je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, ktoré pomáhajú udržiavať vlhkosť v pokožke hlavy.
    • Vitamíny a antioxidanty: Obsahuje vysoké množstvo vitamínov A, C a E, ktoré sú silnými antioxidantmi.
    • Protizápalové vlastnosti: Má protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť zmierniť podráždenie.
    • Regenerácia pokožky: Podporuje regeneráciu kožných buniek a zlepšuje celkové zdravie pokožky hlavy.
.
.
.
.

 

Ktorá Milva maska na vlasy je vhodná pre suché lupiny?

Maska na Vlasy s Bielym Ílom (Huma):

Maska na vlasy s bielym ílom môže byť prospešná pre vlasovú pokožku so suchými lupinami. Biely íl, tiež známy ako kaolín, má niekoľko vlastností, ktoré môžu pomôcť pri starostlivosti o suchú a podráždenú pokožku hlavy. Kaolín obsahuje veľa mikroelementov potrebných pre zdravie vlasovej pokožky, a má čistiace a exfoliačné vlastnosti, ktoré pomáhajú odstrániť nečistoty a odumreté kožné bunky.

Výhody Masky s Bielym Ílom pre Suché Lupiny:

  1. Čistiace a Exfoliačné Vlastnosti: Biely íl jemne čistí pokožku hlavy, odstraňuje nečistoty a odumreté kožné bunky, čo môže pomôcť znížiť výskyt suchých lupín.
  2. Hydratácia: Obsahuje glycerín a mandľový olej, ktoré poskytujú hlbokú hydratáciu a pomáhajú udržiavať vlhkosť v pokožke hlavy, čím sa predchádza jej suchosti.
  3. Protizápalové a Upokojujúce Vlastnosti: Obsahuje Extrakty zo žihľavy a brezy, ktoré majú protizápalové a upokojujúce vlastnosti, ktoré môžu zmierniť podráždenie a zápal pokožky hlavy.
  4. Výživa: Mandľový olej a ďalšie prírodné extrakty poskytujú esenciálne živiny, ktoré podporujú zdravie pokožky hlavy a vlasov.

 

Bonusový Materiál:

  1. Vedci zistili, že probiotiká môžu pomôcť: Štúdie ukazujú, že konzumácia potravín bohatých na probiotiká, ako sú jogurty, kefír, kyslá kapusta a kimči, môže pomôcť zlepšiť stav pokožky hlavy a znížiť výskyt suchých lupín tým, že podporuje rovnováhu mikrobiomu pokožky.

  2. Spojenie s omega-3 mastnými kyselinami: Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách, ako sú losos, makrela a sardinky, ako aj v chia semienkach a ľanovom semene, môžu pomôcť zmierniť suché lupiny. Tieto mastné kyseliny majú protizápalové vlastnosti a pomáhajú udržiavať pokožku hlavy hydratovanú.

  3. Úloha vitamínu D: Málo známy fakt je, že nedostatok vitamínu D môže byť spojený s výskytom suchých lupín. Získavanie dostatočného množstva vitamínu D prostredníctvom slnečného žiarenia alebo doplnkov výživy môže pomôcť zlepšiť stav pokožky hlavy.

  4. Pravidelné exfoliovanie pokožky hlavy: Jemné exfoliačné prípravky alebo kefky na pokožku hlavy môžu pomôcť odstrániť odumreté kožné bunky a zlepšiť cirkuláciu krvi, čo môže znížiť výskyt suchých lupín.

  5. Účinky stresu na pokožku hlavy: Vedci tiež zistili, že stres môže mať negatívny vplyv na zdravie pokožky hlavy a prispievať k tvorbe lupín. Praktiky na zmiernenie stresu, ako sú joga, meditácia a dostatok spánku, môžu pomôcť zlepšiť stav pokožky hlavy.

 

Používaním vhodných Milva šampónov a dodržiavaním týchto tipov môžete účinne bojovať proti suchým lupinám a udržiavať pokožku hlavy zdravú a hydratovanú.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz