Vlasový Duel: Morská Voda vs. Bazénová Voda – Kto Vyhrá?

Leto je časom oddychu, slnka a kúpania. Ale vedeli ste, že výber medzi morskou a bazénovou vodou môže mať zásadný vplyv na zdravie vašich vlasov? Oba druhy vody prinášajú svoje výhody aj nevýhody, no pokiaľ ide o vlasy, je dôležité vedieť, ktorý typ vody je pre ne lepší. Poďme sa pozrieť, čo každá z nich prináša.

Morská Voda:  

Morská voda je prirodzeným zdrojom minerálov, ako sú sodík, horčík a vápnik, ktoré majú pozitívny vplyv na pokožku vlasov a vlasy. Tieto minerály pomáhajú posilňovať vlasové vlákna, podporujú zdravý rast vlasov a môžu pomôcť pri boji proti lupinám. Soľ obsiahnutá v morskej vode tiež jemne exfoliuje pokožku hlavy, čo môže zlepšiť jej prekrvenie.

 

Výhody morskej vody:

  • Minerály pre zdravie vlasov: Sodík, horčík a vápnik posilňujú vlasy, zlepšujú ich štruktúru a podporuju rast vlasov.
  • Prírodná exfoliácia: Soľ jemne odstraňuje odumreté bunky z pokožky hlavy a podporuje prekrvenie.
  • Regulácia mastnoty: Morská voda znížuje nadmerné mastenie vlasov.
  • Antifungálne vlastnost: Morská soľ a jód  máju silné antiseptické a antibakteriálne účinky. Znižuju zápal a eliminuju baktérie, ktoré prispievajú k vzniku infekcií na pokožke. Su účinný aj proti určitým druhom plesní a kvasiniek      

    Áno, morská voda, konkrétne morská soľ a jód, maju antifungálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v boji proti mnohým typom pokožkových infekcií, vrátane mykóz a hubových infekcií na pokožke vlasov.

Nevýhody morskej vody:

  • Vysúšanie: Soľ môže vysušovať vlasy, najmä ak sa po kúpaní neopláchnete čistou vodou.
 
 
 

Bazénová Voda: Chemická Záťaž pre Vlasy 

Na druhej strane, bazénová voda je zvyčajne upravovaná rôznymi chemikáliami, ktoré môžu mať nepriaznivý vplyv na vlasy. Spôsobuje vysúšanie, lámavosť a môže poškodiť vlasovú kutikulu. Okrem chlóru sa v bazénoch používajú aj ďalšie chemikálie, ako sú chlóramíny, brom, ozón a rôzne regulátory pH, ktoré môžu ešte viac zhoršiť stav vašich vlasov. 
Tu sú hlavné chemikálie, ktoré sa používajú:

1. Chlór (Cl)

  • Použitie: Chlór je najbežnejšou chemikáliou používanou na dezinfekciu vody v bazénoch. Zabíja baktérie, vírusy a iné patogény.
  • Vplyv na vlasy: Chlór odstraňuje prirodzené oleje z vlasov, čo spôsobuje ich vysúšanie, lámavosť a môže poškodiť vlasovú kutikulu (vrchnú vrstvu vlasu). Pri farbených vlasoch môže chlór spôsobiť vyblednutie farby alebo ich zelenkastý odtieň (najmä u blond vlasov).

2. Chlóramíny

  • Použitie: Chlóramíny vznikajú reakciou chlóru s organickými látkami, ako sú pot, oleje z pokožky alebo moč. V niektorých bazénoch sa používajú aj zámerne, ako alternatíva k chlóru, pretože majú dlhší účinok.
  • Vplyv na vlasy: Chlóramíny môžu spôsobovať podobné problémy ako chlór, ale môžu byť ešte agresívnejšie, pretože sa ťažšie odstraňujú z vlasov a môžu viac dráždiť pokožku vlasov.

3. Brom (Br)

  • Použitie: Brom je alternatívou k chlóru, najmä v teplejších bazénoch alebo vírivkách, pretože je stabilnejší pri vyšších teplotách.
  • Vplyv na vlasy: Brom môže tiež vysušovať vlasy, hoci je miernejší než chlór. Môže však spôsobovať podráždenie pokožky hlavy a podobné poškodenia ako chlór.

4. Ozon (O₃)

  • Použitie: Ozonizácia je pokročilejšia metóda dezinfekcie, ktorá využíva ozón na rozkladanie mikroorganizmov. Hoci ozón nie je priamo vo vode dlhodobo, niektoré bazény používajú kombináciu ozónu a chlóru.
  • Vplyv na vlasy: Ozón samotný nie je veľmi škodlivý pre vlasy, ale ak je kombinovaný s chlórom, môže zvýšiť jeho účinok a teda aj poškodenie vlasov.

5. Kyselina sírová (H₂SO₄) a iné regulátory pH

  • Použitie: Tieto chemikálie sa používajú na úpravu pH vody v bazénoch, aby bola voda pre plavcov bezpečná a chemikálie ako chlór boli účinné.
  • Vplyv na vlasy: Nepriamo môžu tieto chemikálie ovplyvniť vlasy tým, že zvyšujú agresivitu chlóru alebo bromu, ak nie je pH správne vyvážené.

6. Algicídy

  • Použitie: Algicídy sa používajú na prevenciu rastu rias v bazénoch. Niektoré typy algicídov môžu byť založené na medi alebo striebre.
  • Vplyv na vlasy: Môžu vysušovať vlasy a ak sa hromadia vo vlasoch, môžu spôsobiť zmenu farby vlasov, najmä ak sú vlasy farbené.

7. Stabilizátory chlóru (kyselina kyanurová)

  • Použitie: Tieto chemikálie sa pridávajú na ochranu chlóru pred rozkladom vplyvom UV žiarenia.
  • Vplyv na vlasy: Samotné stabilizátory nemajú veľký vplyv na vlasy, ale prispievajú k tomu, aby chlór zostal vo vode účinný, čo môže predĺžiť jeho negatívne účinky na vlasy.

 

Nevýhody bazénovej vody:

  • Vysúšanie a lámavosť: Chlór a ďalšie chemikálie odstraňujú prirodzené oleje, čo vedie k suchým a lámavým vlasom.
  • Poškodenie farbených vlasov: Chlór môže spôsobiť vyblednutie farby vlasov a dokonca im dať zelenkastý odtieň, najmä u blond vlasov.
  • Podráždenie pokožky: Chemikálie v bazénovej vode môžu dráždiť pokožku hlavy a spôsobiť suchosť alebo svrbenie, čo poškodzuje vlasove korienky a spôsobuje vypadávanie vlasov

 

Konečný Verdikt: More Vyhráva

Ak si musíte vybrať medzi morskou a bazénovou vodou, jednoznačne odporúčame more. Morská voda, hoci môže mať svoje nevýhody, ponúka viac výhod pre vaše vlasy. Je však dôležité pamätať na to, že aj príliš dobré veci môžu mať svoje tienisté stránky, preto po kúpaní v mori vždy dôkladne opláchnite vlasy čistou vodou a použiť hydratačný kondicionér.

Najlepšou voľbou pre ochranu vlasov je kombinovať výhody morskej vody s kvalitnou starostlivosťou, ako je náš kondicionér s UV filtrami proti slnku. Tento kondicionér nielenže hydratuje a vyživuje vaše vlasy, ale ich aj chráni pred škodlivými účinkami UV žiarenia, čím udrží vaše vlasy zdravé, silné a krásne po celé leto.

Pamätajte, že starostlivosť o vlasy je dôležitá aj počas dovolenky, a preto si vyberte to najlepšie pre vaše vlasy – more a správnu starostlivosť!

 

.
.
.
.

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz