Vlasy na bode mrazu: Prečo prestali rásť a ako ich znovu rozhýbať?

Čo znamená zastavenie rastu vlasov?

Zastavenie rastu vlasov, odborníci ho nazývajú skrátená rastová fáza, je stav, keď vlasy prestanú rásť na svoju obvyklú dĺžku a zdá sa, že sa zastavia na určitom bode. Osobne som si tým prešla, keď moje vlasy roky zostávali na rovnakej dĺžke a dokonca sa začali samy skracovať, bez toho, aby som ich strihala. Najprv som si myslela, že je to spôsobené lámaním, pretože som denne nachádzala niekoľko odlamkov. Neskôr som však pochopila, že problém nie je v niekoľkých zlomených vlasoch, ale v tom, že nové vlasy rástli stále kratší čas a potom vypadli.

Hlavné príčiny skrátenej rastovej fázy vlasov

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu ovplyvniť rastovú fázu vlasov a skrátiť ju. Medzi hlavné príčiny patria:

  1. Hormonálna nerovnováha a jej vplyv na rast vlasov

    Hormonálna nerovnováha môže mať významný vplyv na rast a zdravie vlasov. Hormóny regulujú mnoho telesných funkcií vrátane cyklu rastu vlasov, takže ak dôjde k nerovnováhe, môže to viesť k problémom s vlasmi, ako je vypadávanie, rednutie či zmena ich štruktúry. Tu je prehľad, ako rôzne hormonálne zmeny môžu ovplyvniť vlasy:

    Puberta

    Puberta je obdobie, kedy dochádza k dramatickým hormonálnym zmenám. U chlapcov dochádza k nárastu hladín testosterónu, ktorý sa mení na dihydrotestosterón (DHT). DHT môže spôsobiť zmenšenie vlasových folikulov, čo vedie k rednutiu vlasov alebo dokonca k začiatkom androgénnej alopécie (mužský vzor plešatosti). U dievčat môže hormonálna nerovnováha počas puberty viesť k problémom, ako je zvýšené vypadávanie vlasov, mastná pokožka hlavy alebo nadmerný rast vlasov v neobvyklých oblastiach.

    Tehotenstvo  

    Počas tehotenstva sa hladiny estrogénu výrazne zvyšujú, čo môže viesť k tomu, že vlasy sa nachádzajú dlhšie v rastovej fáze (anagén). To spôsobuje, že vlasy vyzerajú plnšie a hustejšie. Po pôrode však hladiny estrogénu klesnú, čo často vedie k tzv. popôrodnému vypadávaniu vlasov (telogénna efluvia). Tento stav je dočasný, ale môže byť veľmi stresujúci, pretože ženy zaznamenávajú výrazné vypadávanie vlasov niekoľko mesiacov po pôrode.

    Menopauza

    Menopauza je ďalšie obdobie výrazných hormonálnych zmien, kedy dochádza k poklesu hladín estrogénu a progesterónu, zatiaľ čo hladiny androgénov (mužské hormóny) môžu zostať relatívne vysoké. Tento pomer môže viesť k rednutiu vlasov alebo k androgénnej alopécii u žien. Vlasy môžu byť tiež suchšie a lámavejšie v dôsledku poklesu produkcie mazu.

    Problémy so štítnou žľazou

    Štítna žľaza produkuje hormóny, ktoré sú dôležité pre reguláciu metabolizmu a ovplyvňujú aj zdravie vlasov. Hypotyreóza (nedostatočná činnosť štítnej žľazy) môže spôsobiť rednutie a lámavosť vlasov, zatiaľ čo hypertyreóza (nadmerná činnosť štítnej žľazy) môže viesť k vypadávaniu vlasov. Obe tieto stavy môžu tiež spôsobiť, že vlasy budú matné a bez života.Nedostatok živín: Nedostatok kľúčových živín, ako sú vitamíny a minerály, môže spomaliť rast vlasov. Obzvlášť dôležité sú vitamíny skupiny B, zinok, železo a bielkoviny.


    Geneticky podmienená skrátená rastová fáza vlasov

    Rastový cyklus vlasov pozostáva z troch fáz: anagénnej (rastová fáza), katagénnej (prechodná fáza) a telogénnej (fáza pokoja a vypadávania). U väčšiny ľudí trvá anagénna fáza, počas ktorej vlasy aktívne rastú, niekoľko rokov (zvyčajne 2-7 rokov). V prípade geneticky podmieneného skrátenia tejto fázy sa môže stať, že anagénna fáza je výrazne kratšia, čo vedie k tomu, že vlasy dosiahnu len určitú dĺžku a potom začnú vypadávať.


    Tento stav je často dedičný a môže sa prejaviť už v mladosti. Ľudia s touto genetickou predispozíciou si môžu všimnúť, že ich vlasy nikdy nedosiahnu dĺžku, po akej túžia, alebo že ich vlasy začnú rednúť v relatívne skorom veku.


     

     

  2. Stres a jeho vplyv na vypadávanie vlasov

    Stres je prirodzenou reakciou tela na náročné situácie, no keď sa stane chronickým, môže mať vážne negatívne účinky na naše zdravie, vrátane zdravia vlasov. Chronický stres ovplyvňuje množstvo telesných funkcií a môže viesť k rôznym problémom s vlasmi, vrátane ich vypadávania a skrátenia rastovej fázy.

    Ako stres ovplyvňuje vlasy?

    1. Telogénna efluvia: Jedným z najčastejších spôsobov, ako stres ovplyvňuje vlasy, je stav nazývaný telogénna efluvia. V normálnom vlasovom cykle je väčšina vlasov v anagénnej (rastovej) fáze, zatiaľ čo menšie množstvo vlasov je v telogénnej (pokojovej) fáze, kedy vlasy prestávajú rásť a pripravujú sa na vypadnutie. Chronický stres však môže spôsobiť, že veľké množstvo vlasov naraz prejde z anagénnej do telogénnej fázy. Výsledkom je náhle a výrazné vypadávanie vlasov, ktoré sa môže objaviť niekoľko týždňov až mesiacov po stresujúcej udalosti.

    2. Skrátenie rastovej fázy (anagénna fáza): Stres môže tiež skrátiť rastovú fázu vlasov, čo znamená, že vlasy nedosiahnu svoju maximálnu dĺžku a predčasne prejdú do telogénnej fázy. To vedie k rednutiu vlasov, pretože menej vlasov sa nachádza v aktívnej rastovej fáze.

    3. Hormóny a stres: Stres ovplyvňuje produkciu hormónov, najmä kortizolu, ktorý je známy ako „stresový hormón“. Zvýšená hladina kortizolu môže narušiť normálnu hormonálnu rovnováhu v tele, čo môže negatívne ovplyvniť vlasové folikuly. Okrem toho, stres môže zvýšiť hladiny androgénov (mužských hormónov), ktoré sú spojené s vypadávaním vlasov, najmä u ľudí, ktorí sú náchylní na androgénnu alopéciu.

    4. Autoimunitné reakcie: V niektorých prípadoch môže stres spustiť alebo zhoršiť autoimunitné ochorenia, ako je alopecia areata, kde imunitný systém napáda vlasové folikuly, čo vedie k náhlemu vypadávaniu vlasov v malých škvrnách.

Čo odporúčame?

Ak ste zaznamenali zastavenie rastu vlasov, odporúčame produkty MILVA, ktoré sú navrhnuté špeciálne na podporu rastu vlasov a predĺženie ich rastovej fázy:

  1. Milva Chinínová Voda: Tento produkt je ideálny na stimuláciu rastu vlasov. Chinín je známy svojimi účinkami na zlepšenie krvného obehu v pokožke hlavy, čo podporuje rast vlasov.

  2. Milva Šampón s chinínom a kofeínom: Pomáha spevniť vlasové korienky a predĺžiť rastovú fázu. Neutralizuje nežiadúce účinky DHT, ako aj jeho ukladanie vo vlasovej pokožke.

  3. Milva Maska s chinínom a mandľovým olejom: Táto maska poskytuje intenzívnu starostlivosť, ktorá vlasy vyživuje a chráni pred poškodením. Chinin posilňuje vlasove korienky a podporuje rast vlasov.

  4. Milva Šampón s chinínom: Pravidelné používanie tohto šampónu pomáha spevniť vlasove korienky a predĺžiť rastovú fázu. Je vhodný na každodenné použitie a poskytuje vlasom potrebné živiny.

Na dosiahnutie najlepších výsledkov odporúčame pravidelne používať kombináciu týchto produktov a venovať pozornosť celkovej starostlivosti o vlasy a zdravie. Dôležité je tiež dodržiavať zdravý životný štýl, vyhýbať sa nadmernému stresu a zabezpečiť dostatočný príjem vitamínov a minerálov.

.
.
.
.

 

 

 

Ak máte akékoľvek ďalšie otázky alebo potrebujete poradiť s výberom produktov, neváhajte sa na nás obrátiť. Sme tu pre vás, aby sme vám pomohli dosiahnuť zdravé a dlhé vlasy!

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz